Overslaan en naar de inhoud gaan
ROAS

Dit moet je weten over ROAS

Wat levert social media advertising op voor jouw bedrijf? Dat is jouw ROAS: Return On Ad Spend. Een zeer waardevolle KPI, naast de ROI. Laten we even toelichten wat het is en hoe je deze vooral ten voordele van jouw bedrijf kan meten.

Het is een waarde die de effectiviteit en waarde van een advertentiecampagne weergeeft. Denk aan verkoopswaarde, winst of opbrengst van een campagne. In andere woorden: wat levert mij die €10 advertising kost nu eigenlijk op? Hoe positiever (en groter) de ROAS, hoe beter voor je bedrijf. 

Hoe bepaal je ROAS? 

Om de ROAS te bepalen, is het in eerste instantie noodzakelijk om te weten hoeveel verkoop er een rechtstreeks gevolg is van een advertentie. Via een webshop is dat bijvoorbeeld de waarde van het verkochte product, dankzij jouw campagne. Bij een leadcampagne is dat bijvoorbeeld de waarde van een nieuw project, klant, lead etc. Bereken de balans van je gespendeerd ad budget en de opbrengst en je bekomt de ROAS. 

ROAS = Conversiewaarde (valuta)/advertentiebudget (valuta)

 

De ROAS zal uiteindelijk een balans zijn. Bekom je hierin 1? Dan is je campagne breakeven. Alles boven 1 is winstgevend t.o.v. je gespendeerd ad budget.

VOORBEELD
Een online dierenwinkel stelt een advertentie op om zijn nieuwe type dierenvoeding te promoten. Ze geven 75 euro uit aan de Facebook-advertentie. Door de advertentie worden er 30 zakken van 5 kg verkocht. Elke zak kost 9,99 euro. 

Conversiewaarde = 30 x 9,99 euro = 299,70 euro. 
Advertentiebudget = 75 euro 
ROAS = 299,70 / 75 = 3,99

Met andere woorden: elke euro die je in de advertentie investeert, levert je 3,99 euro op. It’s as simple as that! 

Hoe kan je ROAS verhogen? 

Efficiency is key, ook in dit geval. Hoe efficiënter je een advertentie kan inzetten, hoe hoger de ROAS. Denk daarom heel goed na over targeting, kanalen, formats, content, talen, copywriting etc. Denk niet alleen aan wie er geïnteresseerd is in je product, maar ook aan wie het effectief zal aanschaffen. Performance advertising betreft ook het continu testen en optimaliseren van advertenties. 

Houd ten tweede rekening met het tijdstip waarop je je advertentie toont. Wanneer heeft je target tijd om tot een aankoop over te gaan? Uiteraard gaat ook je website hier een cruciale rol in spelen. Hoe duidelijker de customer journey, hoe sneller conversies zullen volgen. 

Wanneer geïnteresseerden op je advertentie doorklikken, komt het erop neer om hen dadelijk zo dicht mogelijk bij de aankoop te brengen. Een geschikte landingspagina is dus belangrijk. Hier enkele vereisten: 

  • de landingspagina brengt je niet op de homepage van de website, maar op een pagina die specifiek aansluit bij de advertentie. 
  • de landingspagina bevat een duidelijke call-to-action. 
  • de landingspagina is visueel aantrekkelijk. Er is een balans tussen beeld en tekst, en de pagina is uiteraard mobile-responsive. 
  • zorg voor duidelijke tracking in de customer journey. Je zou niet de eerste zijn die toch nog afhaakt in het winkelwagentje. 
  • profiteer van de websitetrafiek en zet retargeting ads voor de hele customer journey. Laat dus met andere woorden diegene die interesse toonden niet los, maar toon ze bv. een andere advertentie met een duidelijke CTA.

Uiteraard is ROAS niet de enige of perfecte maatstaf om het succes van je online campagne te bepalen. Neem zeker andere factoren mee in je beoordeling. Ontevreden over de resultaten? Contacteer ons en we zoeken samen naar optimalisatiemogelijkheden!