Overslaan en naar de inhoud gaan
TADA

TADA: social media bij kwetsbare tieners uit Molenbeek.

Bij ToekomstATELIERdelAvenir (alias TADA) gaan honderden maatschappelijk kwetsbare tieners uit Brusselse buurten zoals Molenbeek, elk weekend van het schooljaar, vol goesting naar de zaterdagschool. Ze ontdekken er zichzelf en de maatschappij via plezante praktijkles van bevlogen professionals, zoals bijvoorbeeld journalisten, rechters, ondernemers, verpleegkundigen, dokters of mecaniciens. (Tada.brussels, 2019)

TADA wil zo de kinderen de essentie van een bepaald vakgebied bijbrengen. De vraag “wat moet elke Belg hierover minimaal weten?” vormt de leidraad. Dit omvat meestal de oorsprong, doelstelling, de beroepen en de professionele basishouding verbonden aan dat vakgebied. Kim en Laurien gingen als gastdocent aan de slag om de kinderen een introductie te geven van ICT en social media.

First things first.

Alle gastdocenten kregen op voorhand een grondige briefing van TADA met een aantal pedagogische tips. Denk aan de kinderen met hun naam aanspreken, doorvragen met “waarom denk je dat?” als ze een antwoord geven, veel anekdotes gebruiken…
Kortom: het zo interactief mogelijk maken en hen zoveel mogelijk zélf laten ontdekken.

Interactief leren

Ook het ‘managen’ van een groepje van 5 à 6 kinderen hoorde hierbij. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat deze kinderen afkomstig zijn van buurten of families met lage sociaal-economische status.

Sommigen van hen willen dat dus compenseren met de vrijheid die ze tijdens de zaterdagschool krijgen. Om hier als gastdocent correct op te anticiperen of in te grijpen, klinkt minder moeilijk dan het in praktijk was.

Organisatoren en vaste leerkrachten Julie Claassens en Nathalie De Canniere begeleidden ons hierin en bleven ook continu dichtbij tijdens de lessen, om zo nodig even te helpen.

Wie zijn jullie?

Na de grondige briefing startte de dag met een kennismakingsronde. Elke gastdocent gebruikte een een persoonlijk item om je huidig beroep uit te leggen. Laurien ging voor haar laptop, met uitbreiding haar smartphone. Een social media manager kan daar nu eenmaal niet zonder. Voor Kim was dat de kepie die hij als treinconducteur bij NMBS/SNCB droeg, om de link met zijn vaste job bij Infrabel uit te leggen.

Tijdens dit groepsgesprek kregen we meteen een eerste indruk van de leergierigheid en interesse van de kinderen. Ook het niveau van vragen hadden we eerlijk gezegd niet verwacht.

Van “Heb je aan de universiteit gestudeerd?” of “Is het waar dat je laptop alles kan filmen en afluisteren?” naar juiste en terechte opmerkingen als “Jij moet dus altijd een powerbank bij je hebben”. Nou… De toon was gezet. We zitten hier tussen een bende zeer slimme 11-12-jarige kinderen.

Kim en Laurien bij TADA

Meester, ken jij Imo?

Bij de eerste voorstelling van een aantal logo’s van social media kanalen hadden we al snel door dat de kinderen er véél meer van kennen dan we gedacht hadden. Enkel LinkedIn was wat moeilijker. Perfect normaal natuurlijk. En Pinterest? “Nee, die kennen we niet.”

De input kwam vanzelf, waarbij de kinderen ons zeer graag uitlegden wat elk kanaal kan en waarvoor het dient. Kim en Laurien benadrukten in hun lesje dus vooral de veiligheid en het omgaan met social media. Stuur nooit een foto door als je niet wil dat iedereen hem kan zien. Stel een goed wachtwoord in. Wees steeds beleefd, ook op social media. Voeg enkel je vrienden toe die je ook in het echt kent. Enzovoort.

Het confronterend luik van deze groep kwam ook naar boven... De veiligheid van social media en smartphones leidden snel tot gespreksonderwerpen als cyberpesten, diefstal, hacking tot zelfs terrorisme. Onderwerpen waar deze kinderen niet mee geconfronteerd mee zouden mogen worden, maar toch is het zo. Anderzijds geeft het een geruststellend gevoel als je hoort dat de kinderen elkaar hierin terechtwijzen of informeren.

Onze algemene indruk.

Chapeau!

TADA is een zeer mooi initiatief, waar we maar al te graag aan meewerkten en ook naar de toekomst toe zullen blijven ondersteunen. De kinderen breiden hun horizontale kennis uit en krijgen rolmodellen voorgeschoteld. Hopelijk hebben we hen kunnen duidelijk maken dat je niet aan de universiteit moet studeren om een goede job te hebben. En dat social media leuk is natuurlijk, maar dat wisten ze ons ook te vertellen…

Via deze weg willen we nogmaals Julie Claassens en Nathalie De Canniere bedanken voor hun immense inzet enerzijds en onze uitnodiging anderzijds. Het is prachtig werk wat jullie leveren, elke week opnieuw!

Ook jouw steentje bijdragen?

Volg hen alvast op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter, want #TADAROCKS

En als je de kids, het team én ons helemaal blij wilt maken, doneer dan. Dat doen wij ook. Met elke euro kan het TADA-team steeds betere opleidingen voorzien.

Dankjewel TADA

Meer lezen?

Ontdek al onze cases of klik op een logo onderaan! ⬇️