Straffe stadscommunicatie voor Stad Genk.
Dat Limburg een warme provincie is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Als Limburgs bureau zijn we daarom extra trots op onze samenwerking met Stad Genk.
Steden en gemeenten worden tegenwoordig geconfronteerd met steeds mondiger en kritischer wordende inwoners en passanten. Dit dwingt hen tot interactievere communicatie die alsmaar meer op maat moet. Daarom doen ze steeds vaker een beroep op sociale media. Deze platformen bieden de mogelijkheid om heel (kosten)efficiënt en exact te mikken op specifieke doelgroepen. Graag lichten we toe hoe we hieraan meewerken voor Stad Genk.
Opdracht, doelstellingen en takenpakket.
Via een aanbestedingsronde werd Blue Zoo gekozen als social media partner voor Stad Genk. De opdracht bestaat uit het advies, het management, de optimalisatie en de rapportering van verschillende social media campagnes. Voor de globale aanpak werkt het marketingteam daarnaast ook samen met andere partners voor bijvoorbeeld de video-opmaak en houden ze bewust het community management intern.
De social media campagnes die we uitwerken en beheren zijn zeer uiteenlopend, een meestal gericht op Facebook en Instagram. Maar voor bepaalde B2B-gerichte campagnes zetten we ook LinkedIn in. Het is onze taak om steeds het onderste uit de kan te halen. Het specifieke meetbare doel daarin verschilt per campagne. Hierin staat in vele gevallen de website centraal, waarbij het onze opdracht is om kostenefficiënt zoveel mogelijk relevante websitebezoekers aan te leveren.
Op z’n Genks!
Onze samenwerking startte tijdens de lente van 2020 met een grootschalige merkbekendheidscampagne voor Visit Genk. Ondanks de lockdown en alle geldende maatregelen biedt Genk een zeer mooi aanbod aan voor cultuurliefhebbers, actievelingen en gezinnen vanuit heel België. Op basis daarvan ontwikkelden we een drievoudige aanpak, telkens verschillend in beeld en tone-of-voice om de doelgroep, op een voor hen relevante manier, warm te maken voor een bezoekje aan of staycation in Genk.
Nadien werden onze opdrachten diverser en zetten we steeds meer aspecten van Genk in de kijker. Afhankelijk van de opdracht richtten we ons tot de Genkenaren en/of (ver) daarbuiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan campagnes voor het Burgerbudget, de Sportacademie, de Genkse Academie voor Kunst, C-mine, LABIOMISTA, Meet in Genk, Fietsnet, de Sprookjestocht, veilig terug naar school, het steunen van lokale takeaway restaurants tijdens de lockdown, …



In elke campagne verschilt de doelgroep en vanzelfsprekend ook de boodschap en tone-of-voice. Een sportcampagne naar ouders van kinderen tussen 6 en 8 jaar heeft natuurlijk een andere insteek dan een sportcampagne voor senioren. Al blijft de eindboodschap om je in te schrijven hetzelfde, elke doelgroep krijgt een aparte campagne op maat. En die manier van werken trekken we door in al onze Genkse campagnes.
"De campagne voor het Burgerbudget vonden we heel geslaagd! Nog niet zo lang geleden zouden we voor dit type van campagne geen advertising ingezet hebben. Maar dit project toont aan dat de advertenties een superwaardevolle toevoeging zijn aan onze mediamix."
Teamwork makes the dream work.
Dat is voor onze samenwerking met Stad Genk niet anders. Ook hier, net als bij al onze andere projecten, werken we niet louter voor Stad Genk, maar werken we mét Stad Genk. Dat ziet er in de praktijk zo uit...
1. Briefing.
Elke campagne start met een duidelijke briefing vanuit het desbetreffende team. We hebben contact met de verschillende stadsdiensten om elke campagne tot een goed einde te brengen. Bij elke briefing maken we telkens, afzonderlijk per campagne, een budget op. We maken een inschatting van het aantal uren en het mediabudget dat we nodig hebben. Pas na goedkeuring gaan we aan de slag.
2. Contentplan in Trello.
Voor alle campagnes werken met een centraal contentplan in Trello. Hierin bereiden we de volledige campagne voor. Elke advertentie in de campagne werken we volledig uit, zowel qua beeld, als qua copy, doelgroep, budget, kanaal… Zo heeft het team telkens een duidelijk overzicht van de plannen en timing. Voor elke advertentie apart overlopen we de feedback en passen we de advertentie waar nodig aan. Ook hier geldt: pas na goedkeuring gaan we verder. Dan posten we de campagnes en start de opvolging.
3. Korte communicatielijn.
Van zodra de campagnes zijn gestart, volgen we ze continu op. We houden de resultaten nauw in het oog en sturen bij waar nodig. Daarnaast koppelen we, via mail of telefoon, terug naar het team met de huidige status. Op deze manier kunnen we kort op de bal spelen en campagnes aanpassen indien nodig. Dit heeft als bijkomend voordeel dat we erg flexibel kunnen werken. Zeker tijdens de lockdowns bewees dit z’n sterkte, als bijvoorbeeld musea en horeca plots de deuren moesten sluiten.
4. Maandelijkse rapportering(smeeting).
Per maand werken we een volledige rapportering van de campagnes uit, waarin we de resultaten samen met onze insights en learnings bundelen. Dit overlopen we steeds samen zodat we overkoepelend per campagne alle feedback en learnings kunnen bespreken, gevolgd door ons advies voor de komende campagnes.
Bij vele steden en gemeenten liggen nog enorme opportuniteiten om social media in te zetten als krachtig communicatiemiddel. Het is immers één ding om je social media kanalen te onderhouden, maar je maakt pas een écht verschil als die verhalen ook effectief bij de juiste doelgroep terecht komen. Sociale media is voor ons de ideale manier om heel gericht te communiceren en in interactie te gaan met bewoners, bezoekers en plaatselijke ondernemers. Dat kan heel kostenefficiënt en is de perfecte aanvulling op hoe de meeste steden en gemeenten vandaag al communiceren.
Beestig benieuwd hoe we jouw social media laten presteren?
Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking!
Meer lezen?
Ontdek al onze cases of klik op een logo onderaan! ⬇️