
Hoe gebruik je Talent Solutions om vacatures in te vullen?
In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt en de ‘war on talent’ kan het vinden van de juiste profielen voor je vacatures een heuse uitdaging zijn. Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen die je helpen om de juiste doelgroepen aan te spreken. Een paar daarvan zitten gebundeld in de LinkedIn Talent Solutions. Hoe je die efficiënt gebruikt? Dat leggen we je graag uit.
De 5 opties van Talent Solutions
Talent Solutions is de overkoepelende naam voor alle recruteringsmogelijkheden die LinkedIn je bedrijf aanbiedt. Hun aanbod verschilt van goedkope, korte termijn oplossingen, tot structurele (en iets prijzigere) opties. Welk aanbod voor jouw bedrijf het meest geschikt is, hangt af van je specifieke situatie.
1. Vacature plaatsen
Een van de meest eenvoudige en snelle opties is ‘vacature plaatsen’. Deze laat je toe om specifieke vacatures te promoten naar een zelf ingestelde doelgroep. Denk maar aan vereiste vaardigheden, ervaring of senioriteit. Je kiest zelf welk budget je per dag wil besteden om je vacature te tonen aan relevante profielen.
Bijkomend wordt ook het volledige aanwervingsproces slim gecapteerd door deze tool. Van sollicitatiestarters en personen die je telefonisch gescreend hebt tot de kandidaten waaraan je een voorstel gedaan hebt, je hebt de mogelijkheid om de hele flow te registreren. Dit kan handig van pas komen, wanneer je in de nabije toekomst op zoek moet naar gelijkaardige profielen voor een nieuwe vacature. Bovendien stelt LinkedIn zelf ook potentiële kandidaten voor, via de ‘aanbevolen matches’. Dit zijn profielen die sterk aansluiten bij je vacature en de opgegeven criteria. Zie je wel iets in een van die personen? Dan stuur je ze heel vlot een (gepersonaliseerd) berichtje via InMail.
Het voordeel is dat je met deze soort van advertenties ook mensen bereikt die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Maar wie weet is jouw vacature wel net hun droomjob? Het nadeel is dan weer dat je niet kan targetten op locatie. Het zou dus zomaar even kunnen dat je ook sollicitaties ontvangt uit pakweg Aruba of Zimbabwe.

2. Recruiter
LinkedIn Recruiter is zowat de Google van de LinkedIn profielen. Je kan er aan de hand van keywords efficiënt mee zoeken in een uitgebreide database van professionals. Met bijkomende filters zoals opleiding, locatie en anciënniteit, vind je in een mum van tijd heel gericht potentiële kandidaten voor jouw vacature. Je kan ook verder bouwen op het profiel van jouw ‘ideale kandidaat’ of iemand die op dit moment al een gelijkaardige functie binnen je bedrijf bekleedt. LinkedIn gaat dan op zoek naar personen wiens profiel hier nauw bij aansluit (een beetje zoals de aanbevolen matches bij ‘vacature plaatsen’).

De geschikte kandidaat gevonden? Sla hem dan zeker op in een van je projectmappen en met de juiste tags. Zo vind je hem bij een toekomstige vacature makkelijk terug en kan je hem delen met je team. Of stuur hem meteen rechtstreeks een (al dan niet voorgekauwd) berichtje via InMail.
Een fijne handigheid is dat je in deze feature ook potentiële kandidaten kan opslagen die je niet via LinkedIn hebt gevonden, maar bijvoorbeeld ontmoet hebt op een conferentie of die je aangeraden zijn door externen. Net als bij de optie ‘vacature plaatsen’ (die hierboven beschreven werd) is het ook hier mogelijk om je hele recruteringsflow te visualiseren. Zo kan je makkelijk aangeven waar elke kandidaat zich bevindt in je funnel, bijvoorbeeld ‘nog niet gecontacteerd’, ‘geïnteresseerde prospect’ of ‘heeft gesolliciteerd’.

3. Pipeline Builder (als aanvulling op Recruiter)
Met LinkedIn Pipeline Builder bouw je een heuse database op van geschikte profielen, die interesse tonen in jouw bedrijf. Op basis van de in te vullen vacatures, stel je advertenties op die getoond worden aan de door jou samengestelde doelgroep. Wanneer potentiële kandidaten hierop klikken, worden ze toegeleid naar gepersonaliseerde landingspagina’s. Op die manier heb je de mogelijkheid om de content af te stemmen op de doelgroep die je target en kan je hen snel en efficiënt meer informatie geven over de betreffende functie en je bedrijf. Op de landingspagina’s kunnen geïnteresseerden bovendien met één klik aangeven dat ze geïnteresseerd zijn, waardoor ze automatisch hun gegevens achterlaten. Denk maar aan hun profiel, e-mailadres en telefoonnummer.
Nog meer goed nieuws? Via een directe integratie met LinkedIn Recruiter worden deze gegevens rechtstreeks verzameld in een overzicht per vacature. Op die manier bouw je consequent aan je database van waardevolle en geïnteresseerde talenten. Bovendien kan je deze talentenpool ook makkelijk delen met je volledige wervingsteam. Zij kunnen dan aan de slag om de meest geschikte profielen te contacteren.
4. Carrièrepagina’s
Wanneer je op regelmatige basis nieuwe vacatures in te vullen hebt, kan het nuttig zijn om in te zetten op carrièrepagina’s. Dit zijn aparte pagina’s waarop je heel gericht je bedrijfscultuur in de verf kan zetten en verschillende vacatures kan toelichten, op maat van specifieke doelgroepen.
Het voordeel van deze aanpak is dat je echt kan inzetten op employer branding. Je geeft potentiële kandidaten een unieke kijk op je bedrijfscultuur: wie is je bedrijf, waar staan jullie voor,... Hiervoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van foto’s of video’s, content die gemaakt is door medewerkers of zelfgeschreven en ‘trending’ berichten. Zoals je ongetwijfeld weet, werkt content ‘op maat’ nog altijd het best. Het kan dus de moeite lonen om in te zetten op verschillende pagina’s, specifiek gericht op bepaalde doelgroepen. Die laatste kan je bijvoorbeeld samenstellen op basis van taal, locatie of huidige functie. Maar ook hier kan je vertrekken vanuit je ‘ideale kandidaat’, waarna LinkedIn op zoek gaat naar gelijkaardige profielen.

Uiteraard pak je op deze pagina’s ook uit met je openstaande vacatures. Deze worden getoond aan relevante profielen, die meteen ook wat meer inzicht krijgen in je bedrijf. Op die manier solliciteren ze veel gerichter voor een bepaalde functie. Bovendien kan je er ook voor kiezen om hen een gepersonaliseerd overzicht van huidige werknemers in gelijkaardige functies te tonen. Dit kan potentiële kandidaten helpen om af te toetsen of de job aansluit bij hun vaardigheden en talenten en geeft hen al een zicht op hun mogelijke collega’s.
5. Kom bij ons werken-advertenties
Bij deze optie maak je minder gebruik van je bedrijfspagina, maar zet je net in op je huidige werknemers. Of liever: hun netwerk. De advertenties voor je vacatures worden automatisch gedeeld op specifieke profielen van je huidige werknemers. De kans dat zij personen in hun netwerk hebben die geknipt zijn voor de job, is immers groot. Bovendien is vaak aantrekkelijker om op een vacature te klikken van een bedrijf dat je al (via-via) kent. Het maakt van je huidige werknemers ook echte brand-ambassadors, omdat de kans groot is dat ze aangesproken worden over de openstaande functies.
Uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je vacatures het wereldwijde web in te sturen, zoals bijvoorbeeld de klassieke advertenties op Facebook en LinkedIn. Het is vooral een kwestie van juist in te schatten waar je potentiële werknemers aanwezig zijn en hoe je hen het best bereikt.
Toch nog hulp nodig bij het vinden van de juiste profielen? Met Blue Caribou gooien we alles in de strijd om je vacatures ingevuld te krijgen via een mix van social media actie. Klik hier voor meer info.