Overslaan en naar de inhoud gaan
Vacatures op social media

5 tips om vacatures in te vullen via social media

Zoals je wel weet zijn social media uitermate geschikt om je product gericht te adverteren naar (potentiële) klanten. Maar wist je dat je het ook kan gebruiken om je openstaande vacatures ingevuld te krijgen? In deze blog vind je 5 tips om social media in te zetten als extra schakel in je aanwervingsproces.

1. Optimaliseer je LinkedIn-pagina

De tekst op je LinkedIn-pagina bepaalt hoe goed potentiële werknemers je kunnen vinden in hun zoekresultaten. Bovendien kan de tekst op je bedrijfspagina ook een invloed hebben op je SEO-score in Google. 

  • Vul het slogan-gedeelte met je belangrijkste info. Als je bedrijfspagina verschijnt in Google Search zijn alleen de eerste 154 tekens leesbaar. Denk dus goed na wat je eerst wil vertellen aan potentiële bezoekers.  
  • Schrijf een korte beschrijving waarin je de keywords verwerkt die belangrijk zijn voor je bedrijf. Personen die op zoek zijn naar deze woorden kunnen je profiel zo makkelijker vinden. 
  • Vul je specialiteiten in, zoals e-commerce, recruitment of software development. Zo kan je makkelijker gevonden worden door de juiste mensen. 
LinkedIn optimaliseren

2. Zorg voor kwalitatieve content

Wat je ook deelt op je social media, zorg dat het kwalitatief en authentiek is. Je wilt natuurlijk niet dat het gezien wordt als spam. Om te weten wat goede content is voor je potentiële kandidaten moet je eerst weten welke vragen ze zich stellen. En welk antwoord jij hen kan bieden. Daarna komt pas de vraag via welk kanaal en met welke content je dit gaat doen. 

Kwalitatieve content

Om je content interessant te houden is het ook belangrijk dat je nadenkt in welk format je die gaat delen. Dit kan gaan van behind-the-scenes-video’s en how-to guides tot infographics en blogposts. 

Een goed voorbeeld hiervan is Google. Daar hadden ze al snel door dat hun werknemers hun beste ambassadors zijn. Daarom startten ze 9 jaar geleden met een YouTube kanaal waar ze verschillende werknemers laten vertellen over hun werk bij Google. In Q&A-sessies en behind-the-scenesvideos vertellen designers, ingenieurs en zelfs stagiairs over wat ze doen en hoe het een impact heeft op de mensen rondom hen. 

Nadat je je content bepaald hebt ga je op zoek naar de juiste mensen om deze content aan te tonen, want als je een relatie wil opbouwen, moet je interactie creëren. 

3. Word lid van LinkedIn-groepen

De eerste stap om op zoek te gaan naar mogelijke werknemers, is lid worden van groepen op social media die aansluiten bij wat jouw bedrijf precies doet. Zo bevat LinkedIn tal van groepen en communities die zich bezighouden met specifieke onderwerpen. 

Een voorbeeld hiervan is de Finance Club, een groep die professionals uit de financiële sector helpt met het uitbouwen van hun netwerk. Via deze groepen kan je op zoek gaan naar de spilfiguren en influencers binnen (en buiten) de groep om zo je eigen netwerk uit te bouwen. Deze influencers kan je later ook inzetten tijdens je zoektocht naar werknemers. 

4. Betrek je huidige werknemers

Wie kan er beter vertellen hoe het is om te werken voor jouw bedrijf dan je huidige werknemers? Ze kennen het reilen en zeilen van je onderneming en zijn daarom je beste brand ambassadors. Een goed voorbeeld is de Amerikaanse ijssalonketen Cold Stone Creamery. Verschillende werknemers delen video’s op TikTok waarin ze het begin van hun dag op tonen of hun lekkerste creaties maken. 

Daarnaast beschikken je werknemers elk ook over een eigen netwerk, dat vaak zeer uitgebreid is. Wanneer ze berichten delen op hun eigen profielen krijgen ze tot 8 keer meer engagement dan het originele bericht op de bedrijfspagina. Vraag daarom aan je werknemers om jouw berichten te delen op hun persoonlijke social media profielen en hun eigen ervaringen toe te voegen. 

Zo delen de werknemers van Netflix bijvoorbeeld artikels over de streamingdienst op hun eigen LinkedIn-profiel. Op deze manier maken ze hun netwerk warm voor de producten van Netflix. Daarnaast delen ze vacatures van het bedrijf en voegen ze zelf het bijschrift ‘come join our amazing team’ toe aan hun post. Als werknemers zelf hun toekomstige collega’s mogen aanspreken, zullen die zich meer betrokken voelen in het rekruteringsproces.

LinkedIn werknemers

5. Bouw een community van potentiële kandidaten

Veel bedrijven moeten bij het invullen van hun vacatures van nul beginnen. Om dit te vermijden is het belangrijk om een community uit te bouwen van potentiële kandidaten, ook op momenten dat je niet op zoek bent naar nieuwe werknemers. Het komt er dan op aan om deze community zich betrokken te laten voelen.  

Het is dus belangrijk om proactief te zijn en zelf op je publiek af te stappen. Amazon stuurt regelmatig updates over het bedrijf naar haar Talent Community, een groep van kandidaten die op de website van Amazon hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in een job bij het bedrijf. 

Deze techniek kan jij ook toepassen voor jouw business. Voeg sollicitanten toe op LinkedIn of Facebook en ga op zoek naar mensen die binnenkort afstuderen in vakgebieden die interessant zijn voor jou. Eénmaal je geconnecteerd bent met deze mensen kan je nieuws over je onderneming met hen delen. Of ga op zoek naar mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in wat je doet, want misschien kunnen zij ook ooit van pas komen voor je bedrijf. 

En nu jij... Met deze 5 tips kan je zelf aan de slag met social media recruiting. Ga proactief op zoek naar je doelpubliek, denk na over de vragen die deze kandidaten zich stellen over je onderneming en hoe je die gaat beantwoorden. 

Nog meer inspiratie nodig? Neem dan zeker eens een kijkje op de social media van Coolblue, Schoenen Torfs en JBC of vraag advies aan Blue Caribou!