Overslaan en naar de inhoud gaan
Introducing: Facebook Bulletin

Zuckerberg introduceert Bulletin.

Geen trein waar Facebook niet de machinist van is. Dat bewijzen ze nog maar eens met the new kid in town: Bulletin. Zuckerberg kondigde het bestaan ervan via een Audio Room aan, en één dag later ook in dit artikel. De bedoeling van Bulletin? Creatievelingen met een vlotte pen (of stem) een plek geven op Facebook. 

Bulletin doet wat denken aan een webblog. Het is een site, buiten het Facebookplatform, waar schrijvers hun stukken of podcasts kunnen publiceren. Je moet dus geen Facebookaccount hebben om de content te kunnen lezen. Lezers die wél een account hebben, krijgen de content van Bulletin ook op hun tijdlijn te zien. 

Voor onafhankelijke schrijvers lijkt Bulletin de ideale manier om hun content te delen met hun lezers, of een lezerspubliek op te bouwen. Enkele andere voordelen: 

  • Als schrijver kan je je Bulletinpagina volledig personaliseren door een logo toe te voegen, een eigen kleurenpalet, je publicaties zelf te benoemen etc. Boy, we do love branding! 
  • Je bepaalt zelf de kost die lezers moeten betalen om zich te abonneren. De inkomsten zijn volledig voor jou. 
  • Je kan een community opbouwen met je lezers, door ook gebruik te maken van Facebook features zoals Facebook Live en Audio Rooms.
Facebook Bulletin

Monitoring tools

De community die uiteindelijk ontstaat, is natuurlijk van grote waarde. Maar wie community zegt, zegt ook community management. Facebook legt ook dat aspect in handen van de auteur, door managing tools aan te bieden. Denk aan het filteren van comments of rechten toekennen om überhaupt te mogen reageren op een stuk. Om auteurs zich volledig te laten toeleggen op het creatieve werk, zal er de mogelijkheid zijn om de hulp van derde partijen in te roepen op vlak van design, het legale en financiële aspect. 

Voorlopig is Bulletin enkel in de Verenigde Staten beschikbaar, maar het is een kwestie van tijd tot ook de Europese creatievelingen hun intrede mogen maken. Wil jij er dan als de kippen bij zijn? Haal dan zeker inspiratie bij onderstaande schrijvers. Blue Zoo approved!  

  • Ron Claiborne, Second Acts: over een tweede kans in het leven.

  • Dr. Raven Baxter, Science and the Culture: over het opbouwen van een community binnen de wetenschap.

  • Jessica Yellin, News Not Noise: over het zoeken naar nieuws tussen alle informatie.