Overslaan en naar de inhoud gaan
social_media_iceberg

The social media iceberg

Het ijsberg-verhaal. Een klassiek marketingpraatje? Zou je denken, maar Blue Zoo maakte er een relevante, kristalheldere social mediaversie van. Met deze ijsberg verduidelijken we hoe tailored advertising de ROAS van je social media advertising positief beïnvloedt. 

Het topje van de ijsberg

In het social mediaverhaal staat de top van de ijsberg gelijk aan on-page posts. Met andere woorden, wat elke bezoeker van je Facebook-, Instagram-, LinkedInpagina kan zien. Deze berichten zijn interessant voor je algemene doelgroep. Het doel is vaak om het brede publiek mee te krijgen met je boodschap, je merk top-of-mind maken of om algemene bekendheid genereren. De meeste merken spenderen hieraan een relatief klein advertentiebudget, gezien de eerder brede doelgroep waarop deze gericht zijn.

Social media iceberg

Ijsberg in dark


Een heel groot deel van de ijsberg bevindt zich waar je die niet kan zien, dark. Het gaat om content die niet verschijnt op je social media pagina, maar enkel als advertentie opduikt bij de geadverteerde doelgroep(en). Het voordeel hiervan is dat je op maat kan communiceren. And that’s where the fun begins. Want pas als je echt op maat communiceert, verbeter je jouw ROAS. 

Binnen één campagne focus je meestal naar verschillende sub-doelgroepen. De kunst is om aan elke doelgroep dezelfde boodschap over te brengen, maar in een andere verpakking. De copy, het beeld en de tone-of-voice zijn daarbij perfect afgestemd op het specifieke profiel dat je wil bereiken. Een relevante, aangepaste boodschap op het juiste moment. Dat werkt.


Kijk maar naar de ‘Sport in Genk-campagne’, een onderdeel van de straffe stadscommunicatie die we voor Stad Genk uitrolden. De boodschap: iedereen moet meer sporten in 2021. Willen we hiermee bereiken dat senioren gaan benchpressen, of dat de jeugd de voetbal inwisselt voor nordic walking? Natuurlijk niet. Sporten is voor elke leeftijdscategorie anders. En dat hebben wij begrepen. Zo brachten wij de boodschap aan de man. 

Voorbeeld - Sporten in Genk
Voorbeeld - Sporten in Genk

‘Sport in Genk’ is dan ook het schoolvoorbeeld van een campagne op maat. Die leverde niet alleen een relevante boodschap op voor de iedere Genkenaar, maar ook een cost-per-click die onder de €0,40 dook. 

"The Titanic hit the iceberg not because they could not see it coming

but because they could not change direction."

- Dean Devlin

Omdat je bij dark advertising eindeloos kan variëren en op elk moment kan bijsturen, investeren bedrijven daarin ook het grootste deel van het advertising budget. Good thinking! Hoe beter je advertenties aangepast zijn aan de doelgroep, hoe meer conversie daaruit zal voortkomen. Dat komt de ROAS alleen maar ten goede. 

Met ons in zee om de onderkant van de ijsberg op te zoeken? Of om alvast samen de top eens te bekijken? Contacteer ons vrijblijvend!