Overslaan en naar de inhoud gaan
ChatGPT_gevaar_opportuniteit

ChatGPT, een verrijking of gevaar?

Wie de laatste weken het nieuws gevolgd heeft, kan het niet missen: ChatGPT is een hot topic. Maar wat is generative AI nu eigenlijk? En kan het een impact hebben op de rol van social content creators en community managers? Wij vroegen het aan Jeffrey De Meulemeester, onze chatbotexpert binnen Blue Zoo. 

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is de vierde generatie chatbot, gebouwd door openAI. Het is een taalmodel dat erg sterk is in het begrijpen en schrijven van teksten op een generatieve manier. Dat betekent dat de chatbot geen teksten van het internet gaat kopiëren en gebruiken, maar dat elke zin door de bot zelf geschreven wordt. De tekst wordt dus voor je ogen gegenereerd in functie van wat je de chatbot vraagt.

De nieuwste versie werd eind vorig jaar gelanceerd. Toegegeven, hij is werkelijk ✨ mindblowing ✨ Taalherkenning is in het algemeen tricky voor een computer, maar deze versie genereert volledige teksten, gedichten, boeken, blogs etc met een foutloos taalgebruik. Dit dankzij de gigantische rekenkracht en de enorme hoeveelheid data waarop het model gebouwd is.

Hé, chatGPT! Geef ons in 5 bullet points de belangrijkste trends voor social media in de nabije toekomst. 👇

Voorbeeld van ChatGPT

ChatGPT is overigens niet de enige generative AI. Er bestaan ook AI systemen die afbeeldingen genereren. En ook daar zijn de resultaten ronduit indrukwekkend. Grafisch designers kunnen deze innovaties  dus ook maar beter omarmen.

Gegenereerde AI visuals

“A painting of a harbor with warm colors and a cosy atmosphere” – gegenereerd door DALL E 2
“A photo of a teddy bear on a skateboard in Times Square” – gegenereerd door DALL E 2

How to lose a  job in 10 days

Grapje. 😉 Maar de vraag ligt er wel: zal ChatGPT onze job in de communicatiewereld overnemen? Een terechte bekommernis, maar eentje die met veel nuance beantwoord moet worden. Neen, ChatGPT zal morgen de community manager of social media manager niet gaan vervangen. Maar deze boot is er wel eentje die je niet wilt missen. Generative AI is here to stay en het zal vele functies sneller en efficiënter maken.

Net zoals de boekdrukkunst, rekenmachines en computers ons leven veranderden en eenvoudiger maakten, zal dat met ChatGPT niet anders zijn. Het kan dienen als een inspiratiebron voor content of het kan je helpen om vragen van klanten te beantwoorden. 

Maar volledig vertrouwen op deze chatbot is geen goed idee, daarvoor maakt ChatGPT nog te veel inhoudelijke fouten en kan het de creativiteit en empathie van een mens niet vervangen. Zie het dus eerder als een inspiratiebron of  aanvullend hulpmiddel om je werk sneller of efficiënter uit te voeren.

De kritische bril

Blind vertrouwen op AI is zoals gezegd nooit een goed idee. Vergeet niet dat een chatbot taal niet écht begrijpt. Het kan menselijke taal nabootsen dankzij een wiskundig model dat een gigantische hoeveelheid data en training bevat. Een menselijke kwaliteitscontrole is dan ook een must wanneer je de teksten van ChatGPT (of andere chatbots) wil gebruiken.

Een tweede valkuil stelt zich op het juridische en ethische vlak. Wie is de auteur en dus eigenaar van een bepaalde tekst: ChatGPT of de gebruiker die de tekst opvraagt? Wat als de chatbot een ernstige fout maakt, die leidt tot ernstige schade voor een bedrijf of merk? Wie is er dan verantwoordelijk?

Een derde valkuil is het inhoudelijke. ChatGPT heeft wel eens de neiging om verbanden te gaan zien waar er geen zijn en op die manier dingen te gaan verzinnen of zelfs complete leugens te vertellen. Dus wat als een grote groep mensen besluit de chatbot te gaan voeden met bewust foutieve data?

Wees niet bang van verandering, want die komt toch.

Hoe start je ermee?

Just do it #Nike. Wees niet bang van verandering, want die komt er toch. Maak een account en begin ermee te spelen. Je zal ongetwijfeld versteld staan van wat het ding allemaal kan, maar de gebreken zie je even snel. 

Een volgende generatie van ChatGPT is bovendien al in de maak. Volgens insiders zou die tot 500 keer meer data bevatten dan de huidige versie. The future is here to stay!

Lig jij wakker van ChatGPT? Let's brainstorm. 
Contacteer ons vrijblijvend!